Jong ganzenleven in gevaar

De laatste jaren bezoekt een paar Nijlganzen het Van Boetzelaerpark om hier te broeden. Half februari zien we het resultaat daarvan. Een kuikentje aan de rand van de vijver, stoer stappend naast zijn vader en moeder, af en toe pikkend in het gras. Wat opvalt op deze zonnige winterdag is een reiger die steeds op minder dan 10 meter van het gezin op het kleintje loert. Hij beweegt mee met alles wat het kuikentje doet. En dan plots dreigt hij te dicht bij te komen. Luid kwakend wordt de reiger door het ouderpaar verdreven. Even vliegt de reiger een klein stukje weg om even later toch weer binnen een korte afstand van de ganzen op een volgende gelegenheid te wachten.

Kijk ook eens in ons 'fotoboek' naar de dieren in het park.

Nijlgansfamilie met reiger (1)

Nijlgansfamilie met reiger (2)Nijlgansfamilie met reiger (3)Nijlgansfamilie met reiger (4)Nijlgansfamilie met reiger (5)

Update 5 maart 2016

Gelukkig heeft het kuiken de reiger overleefd. Sinds zijn geboorte, wisselen lente en winter elkaar regelmatig af. Ook de vorst en ijs van begin maart heeft het kuiken overleefd. Op 5 maart 's-ochtends was het mijn zijn ouders op zoek naar eten in een bevroren weiland.Nijlgansfamilie op bevroren grasveld 5 maart 2016

Update 30 maart 2016

Het nijlganzenjong, dat half februari uit het ei is gekomen, maakte het 30 maart nog goed. Het heeft niet alleen de reiger overleeft, maar ook diverse vorstnachten en bevroren ijs.

Nijlganzenjong op 30 maart 2016