Te zien en te doen in het Van Boetzelaerpark

 

Het Van Boetzelaerpark biedt vele mogelijkheden om de natuur te verkennen en voor leuke activiteiten. Ook zijn er de nodige 'bezienswaardigheden'. Hier vindt u allerlei voorbeelden daarvan.

 De natuur in het Van Boetzelaerpark is alle seizoenen prachtig. Hier een impressie van wat de natuur zoal te bieden heeft in het park.

 

voorbeeld van doorkijkjes

De Vrienden hebben in 2013 een plukboomgaard van fruitbomen gerealiseerd. We hebben een dertigtal fruitbomen geplant in de landstrook grenzend aan het Van Boetzelaerpark en de achterkant van de huizen Kerklaan/Blauwkapelseweg. Op 26 mei 2013 is de plukboomgaard feestelijk geopend.

Plukboomgaard

In het park is een speeltuin voor kinderen aanwezig. De kinderen kunnen spelen op een klimtoren en klimtoestel. Ze kunnen er ook schommelen en in de zandbak spelen. Voor de ouders is er een bankje aanwezig. De speeltuin is door actieve bemoeienis van de Vrienden tot stand gebracht.

speeltuin overzicht

 

Vlakbij de ingang Kerklaan, aan het wandelpad naar de Utrechtseweg, staat het Bilts Hoogkruis. Een afbeelding op de voet toont twee ridders te paard. Eén van hen maakte negen eeuwen geleden een pelgrimstocht naar Ierland. Hij werd geïnspireerd door de Iers-Keltische spiritualiteit in de kloosters daar. Bij zijn terugkeer stichtte hij met de andere ridder op Oostbroek het Sint Laurensklooster. Van daaruit ontstond in de loop van de eeuwen de gemeente De Bilt. Om de historische connectie tussen De Bilt en Ierland zichtbaar te maken, is dit Ierse hoogkruis geplaatst: een geschiedenisboek in steen. Wilt u meer weten over dit monument, lees dan de uitlegborden, of kijk op de site van het Bilts Hoogkruis. Daar is ook het boek over het hoogkruis te bestellen.

Bilts Hoogkruis

Op 3 oktober 210 heeft burgemeester Arjen Gerritsen de eerste mobiele Jongeren Ontmoetings Plaats (JOP) geopend in het Van Boetzelaerpark. De JOP geeft jongeren de kans elkaar te ontmoeten op een geschikte plaats in het park. Daardoor is de kans ook kleiner dat jongeren zich op plekken in het park ophouden die daar minder geschikt voor zijn.

foto jeugdhonk 

Aan de rand van het Van Boetzelaerpark is een oude duiventil te vinden die in opdracht van jhr. D.W.J. Strick van Linschoten in 1832 is gebouwd. Het is een bijzonder bouwwerk dat een typisch product van zijn tijd is. Deze duiventil is één van de nog weinige bestaande stenen duiventillen in Nederland.

foto duiventil1

(update 2019)

Wanneer u van wandelen en de natuur houdt, dan is de bomenwandeling in het Van Boetzelaerpark een aanrader voor u. De wandeling leidt u langs maar liefst 76 bomen. De brochure beschrijft de namen van de bomen en een handige route om ze allemaal te zien. Ook prachtige foto's opgenomen van de bomen en het park. De brochure is in 2019 vernieuwd.

De brochure is samengesteld door IVN afdeling De Bilt e.o., een vereniging voor Natuur-, en milieueducatie die wil bijdragen aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu en landschap. Deze uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met de Vrienden en met De Historische Kring D’Oude School.

 

Download brochure

 

Brochure bomenwandeling 2019