De natuur in het Van Boetzelaerpark is alle seizoenen prachtig. Hier een impressie van wat de natuur zoal te bieden heeft in het park.

 

voorbeeld van doorkijkjes

Engelse landschapsstijl

Het Van Boetzelaerpark is in Engelse landschapsstijl aangelegd. Deze tuinstijl kenmerkt zich in glooiende landschapslijnen in waterpartijen, wandelpaden, en hoogteverschillen die zich deels aan het oog onttrekken en zo een extra diepteperspectief geeft aan de beleving. Het wordt niet voor niks ook wel een ‘Coulisselandschap’ genoemd: al wandelend krijgt de bezoeker telkens een ander doorkijkje, het verrast en maakt nieuwsgierig wat er zich achter een volgend couliss bevindt. De aanplant van bomen in de Engelse landschapsstijl zijn erg van belang omdat ze het landschappelijk aangezicht accentueren door hun kleur en vorm en wijze van aanplant: solitair, in groepjes of aaneengesloten in een rand.

 

nog een voorbeeld van een doorkijkje


De oude bomen in het park

Halverwege de 19e eeuw hadden de eigenaren al een voorschot genomen op de Engelse landschapsstijl, door het vlakke overheersend grasland gebied met dominerende boomgroepen te beplanten. Hierdoor werd vanuit Sandwijck gezien een fraai en perspectief gevend uitzicht verkregen over het wei-, en bouwland. De boomgroepen die in het ontwerp van Copijn&zn werden waren beuken, bruine beuken, zomereiken, kastanjes en witte esdoorns. Deze bomen zijn inmiddels dus tenminste 180 jaar oud. De Amerikaanse linden die op verschillende plaatsen in het park staan komen oorspronkelijk van de Utrechtse weg, waar ze in verband met verbreding in 1962 moesten verdwijnen. Naast de oude bomen is  het merendeel van de bomen van het park aangeplant in 1931. Na die tijd is er periodiek gezorgd voor nieuwe aanplant.

 

zicht op eilandje in vijver

 

Fotogeniek Zwitsers bruggetje

In het Van Boetzelaerpark bevindt zich een fotogeniek Zwitsers bruggetje. Bruggetjes in de Zwitserse stijl werden in de jaren twintig van de vorige eeuw veel gemaakt. Bij de aanleg van sommige landschapsparken behorend bij landgoederen en buitenplaatsen in die tijd kwamen vaak Zwitserse bruggetjes tot stand. Ook bij de aanleg van de voormalige overtuin van Sandwijck, werd rond 1930 een dergelijk bruggetje gerealiseerd (zie Historische Kring D'Oude School).

 

zicht op bruggetje in herfstijlzicht op bruggetje in herfstijl (2)

 

Mooi in alle jaargetijden

Bij uitstek is het park natuurlijk mooi in de herfst, vandaar ook de nodige foto's die in de herst zijn genomen. Toch laat het Van Boetzelaerpark zich ieder jaargetijde van zijn beste kant zien.

 

Foto winter

Foto lente

Foto zomer

 

Foto's gemaakt door:

  • Jan (1,2,3,7 en 8);
  • Ben (4,5,6).